Wij proberen al 2 jaar zwanger te worden maar het lukt nog niet. Nu ben ik door mijn huisarts naar de gynaecoloog gestuurd. Wat zal de gynaecoloog gaan doen?

Wat de gynaecoloog gaat doen hangt af van je individuele medische voorgeschiedenis. Hieronder zijn enkele onderzoeken beschreven die de gynaecoloog kan doen. Lang niet iedereen krijgt al deze onderzoeken, misschien is een bloedonderzoek al voldoende!

  • Eisprong. Bij de vrouw zal als eerste worden gekeken of er een eisprong is. Dit kun je onder andere bepalen door hormonen in het bloed te onderzoeken. Ook wordt er meestal een vaginale echo gemaakt van de eierstokken.
  • Temperatuurcurve. De vrouw kan haar temperatuur bijhouden, iedere ochtend vlak na het wakker worden. Om te zien of er een eisprong is.
  • Uitstrijkje. Om te kijken of er een infectie aanwezig is die je niet merkt of dat er afwijkingen zijn in de cellen van de baarmoedermond, wordt er een uitstrijkje gemaakt.
  • Inwendige (vaginale) echo. Om te zien of er afwijkingen zijn aan de baarmoeder en/of de eierstokken. Ook kan er met de echo gezien worden of er rijpende eicellen aanwezig zijn.
  • Sperma-analyse. Hier wordt gekeken naar de bijdrage van de man: hoeveel zaadcellen een zaadlozing bevat en de kwaliteit en de vorm van de cellen en de beweeglijkheid ervan.
  • Echoscopie bij de man. Als uit de sperma-analyse blijkt dat er geen tot weinig bewegende zaadcellen zijn, kan een echoscopie gemaakt worden van de zaadballen om te zien of er niet ergens een blokkade is die de zaadcellen tegenhoudt.

De uitslag van het onderzoek

Na de onderzoeken is het wachten op de uitslag. Soms wordt er een oorzaak gevonden, soms ook niet. Je kan er dan voor kiezen om nog verder onderzoek te doen.

Als er wel een oorzaak gevonden wordt, is het soms mogelijk om gericht te gaan behandelen en zo proberen zwanger te worden. Dit is een hele spannende tijd. Bij 20 procent van de stellen die onderzocht worden op eventuele oorzaken van het nog niet zwanger zijn, kan er geen oorzaak gevonden worden. Samen met de gynaecoloog wordt dan naar een oplossing gezocht.