Kinderwensspreekuur

Veel huisartsen en verloskundigenpraktijken houden kinderwensspreekuren om je te helpen zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen.

Een gezonde start

Uit onderzoek blijkt dat je eigen gezondheid in de tijd vlak voordat je zwanger raakt en de eerste maanden van de zwangerschap grotere invloed heeft op de gezondheid van je kind dan lang is gedacht. De gezondheid en leefstijl van beide ouders blijken van invloed te zijn op de zwangerschap en op de gezondheid van de baby.

Vragen stellen op het kinderwensspreekuur

Op het kinderwensspreekuur kun je allerlei vragen stellen:

  • Hoe word ik snel zwanger?
  • Hoe kan ik infectieziekten voorkomen?
  • Hoe kan ik de kans op een kind met een afwijking verkleinen?
  • Kan ik mijn medicijnen blijven gebruiken?
  • Kan mijn kind een ziekte erven?
  • Welke onderzoeken kan ik laten doen?

Afspraak maken

Op het kinderwensspreekuur krijgt je informatie en adviezen over gezond in verwachting raken. Als de verloskundige of huisarts denkt dat er risico’s zijn, kan hij of zij je op tijd doorverwijzen. Het is heel gemakkelijk om een afspraak te maken voor een kinderwensconsult bij de verloskundige of huisarts. Een verloskundige bij jou in de buurt kun je vinden op de website de DeVerloskundige.nl. Je kunt met je partner gaan of alleen, maar je kunt ook een vriendin of een familielid meenemen.

Vragenlijst

Als je een afspraak hebt gemaakt voor het kinderwensspreekuur, kun je alvast een vragenlijst invullen, eventueel samen met je partner. Deze vragenlijst kun je vinden op ZwangerWijzer.nl en ingevuld en uitgeprint meenemen naar de verloskundige of huisarts. Aan de hand van de antwoorden kunnen eventuele risico’s makkelijker worden ingeschat.

Wat wordt er nog meer besproken?

De verloskundige of huisarts neemt veel met je door over je familie, erfelijke factoren, doorgemaakte ziekten, inentingen, eerdere zwangerschappen (ook afgebroken zwangerschappen en miskramen tellen mee), de medicijnen die je gebruikt, je voeding, je werk, sporten die je beoefent, enzovoort. Ook de menstruatiecyclus komt aan de orde.

Als je al een tijdje zwanger probeert te worden en het lukt niet, zal de verloskundige of huisarts ook naar je seksleven vragen. Het is van belang om daarbij openlijk te spreken over ervaringen die van belang kunnen zijn bij zwangerschap of zwanger worden, zoals ervaring met (seksueel) geweld, besnijdenis en psychische problemen.

Vorige zwangerschappen

Heb je problemen gehad tijdens een eerdere zwangerschap? Als je bijvoorbeeld twee of meer miskramen hebt gehad, of een zwangerschapsvergiftiging, of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, kun je aan de huisarts, gynaecoloog of verloskundige vragen wat je het best kunt doen.

Meer informatie over vorige zwangerschappen kun je vinden op de vraag-en-antwoordpagina van de website Strakszwangerworden.nl.