Financiele opvoeding

0.0/5 Waardering (0 beoordelingen)

Het is een cliché, maar geld kan maar één keer worden uitgegeven. Je kind moet dus leren goed na te denken voor het iets koopt.

Erbij willen horen

In de puberteit wordt de mening van vrienden en klasgenoten steeds belangrijker. Jongeren doen daarom dingen die hun vrienden ook doen. Reclame speelt hier handig op in. Dat is natuurlijk prima zolang ze het zelf kunnen én willen betalen. Probeer samen te ontdekken waarom je kind iets zo graag wil hebben of doen.

Zoeken naar alternatieven

Als je kind toch hetzelfde wil hebben als anderen maar het niet kan betalen, kan het natuurlijk op zoek gaan naar een alternatief, wachten op de uitverkoop of een aanbieding. Het is ook slim om prijzen te vergelijken bij verschillende winkels en websites.

Anderen hebben altijd meer...

Het lijkt soms alsof anderen altijd meer geld hebben. Bespreek met je kind dat het soms geen dingen kunt kopen die voor anderen normaal zijn. Verschillen zijn er nu eenmaal altijd.

Leren omgaan met geld

Je kind leert een hoop van het bijhouden van wat het verdient met een bijbaantje en wat het krijgt aan zakgeld of kleedgeld. Dat helpt ook om te leren sparen. Op de website Nibud.nl staan handige tips voor het maken van een begroting.

Is het geld op?

Is de bankrekening leeg? Geef dan geen extra geld. Pubers hebben behoefte aan duidelijke regels en jij kunt je kind daarbij helpen. Voorkom dat je kind geld gaat lenen om mee te kunnen doen met de laatste trends.