HPV-vaccinatie

De HPV-vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker. Meisjes krijgen hiervoor een uitnodiging in het jaar dat ze 13 worden.

Besmetting met HPV

Vrouwen kunnen baarmoederhalskanker krijgen na een infectie met HPV, het ‘humaan papillomavirus’. Dat virus wordt meestal tijdens seks overgebracht. Huidcontact in de schaamstreek is voldoende, maar het kan ook via de huid van de handen en vingers.

HPV veroorzaakt baarmoederhalskanker

Zeker 80 procent van de mensen (met seksuele contacten) heeft wel eens een HPV-infectie gehad. Meestal verdwijnt het virus vanzelf weer uit het lichaam, maar soms niet. Er zijn geen medicijnen tegen. Het virus kan in de baarmoederhals cellen aantasten en zo kan kanker ontstaan. Vanaf de besmetting duurt het ongeveer 15 jaar voordat een vrouw de ziekte krijgt.

Elk jaar krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. Ongeveer 200 vrouwen overlijden elk jaar aan baarmoederhalskanker. Er zijn minstens 13 soorten HPV die kanker kunnen veroorzaken. De HPV-vaccinatie is tegen de twee meest gevaarlijke soorten beschermd. Dit zijn de soorten die 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Wanneer krijgt mijn dochter de HPV-vaccinatie?

De vaccinatie is het meest effectief bij meisjes die nog geen seks hebben gehad. Je dochter krijgt daarom een uitnodiging in het jaar dat ze 13 wordt.

Hoeveel prikken?

Vanaf dit jaar krijgen meisjes twee prikken. Tussen de twee prikken zit minimaal vijf maanden tijd. Als je dochter beide prikken haalt, is ze voldoende beschermd tegen baarmoederhalskanker.

Meer informatie over HPV

Meer informatie over baarmoederhalskanker en de HPV-vaccinatie kun je vinden op Rijksvaccinatieprogramma.nl

Bijwerkingen?

Denk je dat je dochter een bijwerking heeft van de HPV-vaccinatie, meld dit dan op de website van Lareb en bij de huisarts.