Financiële opvoeding

De 18e verjaardag van je kind is een hele mijlpaal. Je kind is dan officieel volwassen. Je rol als ouder is met je kind mee gegroeid van opvoeder, begeleider naar de rol nu van adviseur. Je kind kan nu zelf zijn financiële beslissingen nemen. Het heeft de kunst van ouders 'afgekeken', maar zal zo nu en dan om raad komen vragen.

Zelf verantwoordelijk

Voor jong volwassenen verandert er veel, ook op financieel gebied. Als je kind 18 wordt, is het slim om samen de geldzaken door te nemen. Het is nu immers financieel zelf verantwoordelijk. Wat komt er binnen en wat zijn de uitgaven? Zijn alle betalingen op orde? Laat je kind geen geld liggen(denk bijvoorbeeld aan de belastingteruggave voor jongeren)? Als je kind nu inzicht heeft in zijn persoonlijke financiën, heeft hij daar zijn verdere leven profijt van!

Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Op zichzelf wonen

Gaat je kind op zichzelf wonen? Dan gaat veel veranderen. Door zorgvuldig aandacht te besteden aan de nieuwe inkomsten en uitgaven, krijgt je kind snel inzicht in het nieuwe budget. En dat is een belangrijke voorwaarde om financiële problemen in de toekomst te voorkomen.

DigiD

DigiD kun je gebruiken voor het doen van belastingaangifte en voor het aanvragen van zorg- en huurtoeslag. Heeft je kind nog geen DigiD? Laat het deze dan aanvragen.