Leren zwemmen

Vanaf 4 of 5 jaar zijn kinderen lichamelijk zover dat ze kunnen leren zwemmen. Jongere kinderen kunnen de aanwijzingen nog wat minder goed begrijpen en opvolgen. Zwemles wordt in allerlei zwembaden en door allerlei organisaties gegeven.

Waarom je kind leren zwemmen?

Tijdens zwemles leren kinderen voor de ABC-diploma's. Ze leren onder andere:

  • Vertrouwd raken met water: in het water springen, kopje-onder gaan, met het gezicht in het water liggen.
  • Zwemtechnieken: 4 zwemslagen, watertrappelen, duiken, onder water zwemmen.
  • Overleven in het water: zichzelf kunnen redden bij per ongeluk in het water vallen, onder meer door leren zwemmen met kleren aan.

Een kind met zwemdiploma's A en B kan zich dan goed redden in zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water.

Hoe lang duurt het?

Het is heel verschillend hoe lang kinderen erover doen om alle diploma's te halen. De meeste kinderen doen er 1 tot 1,5 jaar over om diploma A te halen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak per week ze zwemles hebben. Sommige zwembaden bieden stoomcursussen aan in de zomervakantie of gedurende een paar maanden wekelijks een aantal uren achter elkaar.

Welk zwembad kies je?

Het is ook belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij het zwembad. Ga daarom langs en bekijk hoe de zwemlessen gegeven worden, hoe groot de groepen zijn, enzovoort. En of het zwembad voldoet aan het keurmerk Veilig & Schoon van het NPZ-NRZ. Op Zwembadkeur.nl vind je een overzicht.

Schoolzwemmen

Op sommige basisscholen krijgen kinderen uit de groepen 4 en 5 zwemles. Kinderen die nog geen zwemdiploma hebben, kunnen het dan halen. Kinderen met een diploma kunnen soms nog aanvullende diploma's halen.

Kun je geen zwemles betalen?

Gemeenten bieden vaak ondersteuning aan ouders als het lesgeld te hoog is en zij het niet kunnen betalen. Kijk op de website van de gemeente of neem contact met hen op. Ook organisaties helpen ouders met een laag inkomen. Kijk op Jeugdfondssportencultuur.nl en Leergeld.nl of je hulp kunt krijgen in jouw gemeente.